Friday, Septembar 9, 2016 - 10:16

Saopštenje za javnost

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore A.D. Nikšić usvojila Odluku o izgradnji i odobravanju nacrta ugovora za izgradnju Bloka II Termoelektrane “Pljevlja”.

Skupština akcionara  EPCG  A.D  usvojila Odluka za odobravanje  knjiženja kako bi se omogućila finalizacija Finansijskih iskaza i Izvještaj o poslovanju za 2015. godinu.

Imenovan novi Odbor direktora Kompanije.

Danas je u Nikšiću održana XV vanredna Skupština akcionara  EPCG  A.D. – Nikšić. Na osnovu unaprijed utvrđenog dnevnog reda Skupštine, kojom je predsjedavao izvršni rukovodilac Direkcije za ljudske resurse, Ranko Vojinović, donijete su sljedeće odluke: Odluka o izgradnji i nacrtima ugovora za Blok II TE „Pljevlja“, Odluka o knjiženju u EPCG i Odluka o razrješenju i imenovanju članova Odbora direktora.

Skupština je usvojila Odluku o izgradnji Bloka II Termoelektrane “Pljevlja” na osnovu Studije izvodljivosti koju je 9. avgusta 2016. dostavila kompanija Deloitte d.o.o. Podgorica – dio (DeloitteToucheTohmatsu Group). Blok II će biti instalisane snage ne manje od 254 MW i neto efikasnosti ne manje od 39,5%. Akcionari su takođe prihvatili finalnu ponudu Škode Praha kao najbolju u postupku po javnom pozivu za dostavljanje ponuda koji je otpočeo 13. juna 2013. Ukupna vrijednost odobrene investicije Bloka II će iznositi oko 324,5 miliona eura.

Skupština je donijela Odluku o odobravanju nacrta Ugovora o izradi Glavnog projekta i Ugovora o izvođenju radova na izgradnji Bloka II koji će kompanija u narednom periodu realizovati sa svojim partnerima i međunarodnim finansijskim i izvozno- kredtnim institucijama.

Finasijska sredstva će se obezbjijediti do 30% iz sopstvenih sredstava EPCG i do 85% od finansijskih institucija koje treba da obezbijedi Škoda Praha kao izabrani ponuđač.

Skupština akcionara je donijela Odluku za odobravanje knjiženja koja će EPCG izvršiti u Finansijskim iskazima za 2015. U skladu sa ovom Odlukom, EPCG će izvršiti knjiženja u skladu sa odlukom Skupštine akcionara od 31. juna 2015., shodno čemu će se efektivno smanjenje osnovnog kapitala i isplata akcionarima Društva, na osnovu pomenutog smanjenja kapitala, izvršiti tek nakon izvršene registracije promjene osnovnog kapitala u Centralnom registru privrednih subjekata Podgorica.

Prema Zakonu o privrednim društvima, Skupština je, po utvrdjenom dnevnom redu i u skladu sa Statutom Društva, izvršila razrješenje i izbor novih članova Odbora direktora Kompanije. Za nove članove Odbora direktora izabrani su Srđan Kovačević, Ranko Milović, Kenan Hrapović, Boris Bušković, Oreste Bramanti, Masimo Tiberga i Frančesko Bekeli.